Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αδικαιολόγητη διαγραφή ανέργων σπουδαστών των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ.Πρωτ.
8288
Ημερομ.Κατάθεσης
16.09.2016

ΕΡΩΤΗΣΗ





Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στην ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 5737/30.05.2016) με θέμα τη διαγραφή των ανέργων σπουδαστών των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από μέρους σας, αλλά και δεν έχετε, ακόμα, πράξει τα δέοντα έτσι ώστε να διορθώσετε το τραγικό αυτό λάθος σας.
Με την απόφασή σας αυτή αφήνετε ένα μεγάλο μέρος των νέων της χώρας μας εκτός του δικαιώματός τους να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ενώ τους ζητάτε, παράλληλα, να επιστρέψουν το επίδομα ανεργίας που τους έχει χορηγηθεί, θεωρώντας το σχετικό ποσό «αχρεωστήτως καταβληθέν». Επί σειρά δεκαετιών, οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ ήταν οι μόνοι που δεν είχαν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα ΟΑΕΔ, βάσει του αρ. 3 παρ.2 του ν. 1545/1985, κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι τελευταίοι απασχολούνται ως μαθητευόμενοι σε επιχειρήσεις, λαμβάνοντας αμοιβή και έχοντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Αντίθετα, τα ΙΕΚ είναι θεωρητικής κατάρτισης και οι σπουδαστές αυτών δεν αμείβονται.
Η Κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι αγωνιά για τα δικαιώματα και την προστασία της μικρομεσαίας, οικονομικά, τάξης και των αδυνάτων, δε σταματά μέσω των πολιτικών που ακολουθεί να μας υπενθυμίζει την κοινωνική αναλγησία με την οποία χειρίζεται τελικά καίρια ζητήματα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας για ένα καλύτερο «αύριο».



Κατόπιν αυτών,


Ερωτάστε:

1) Βάσει ποιών κριτηρίων θεωρήσατε ότι οι σπουδαστές των ΙΕΚ δε θεωρούνται άνεργοι, και άρα δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας;

2) Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, έτσι ώστε να διορθώσετε το αδικαιολόγητο αυτό λάθος σας;  





                                                                                                          ΟΙ EΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
    


                                     ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ




ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου